Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Parancsok

2008.11.11

Alap gombok

F1 = megnyitja a segítség ablakot
I vagy V = megnyitja az inventoryt
S = inventory megnyitása után megnyitja a Personal Shop-ot
P = megnyitja a party ablakot és megmutatja a partyban tartózkodók helyzetét (csak ha partyban vagy)
G = megnyitja a guild ablakot és megmutatja a guild tagokat, külön jelzi az online tagokat (csak ha guildben vagy)
Q,W vagy E = alap helyzetben az élet ital, mana ital és ellenanyag vannak hozzákapcsolva ezekhez a gombokhoz. Azonban mást is hozzá lehet kapcsolni (pl.: alkohol), méghozzá úgy, hogy megnyitod az inventoryt, az egeret az adott item fölé húzod (rámutatsz az alkoholra) és megnyomod a CTRL + # kombinációt, ahol a # helyére a Q, W vagy E kerül, pl CTRL + E
C = megnyitja a szint és stat ablakok, itt adhatod hozzá az extra pontjaidat
ENTER = megnyitja a chat ablakot

Chat utasítások

Utasítások, melyeket az ENTER lenyomása után begépelve tudsz elérni.

Party készítés és chatelés a party tagokkal

A partyt a következő képpen lehet megcsinálni: odaállsz a karakter mellé, akivel partyzni szeretnél, rámutatsz, majd lenyomod az ENTERt, beírod: /party és lenyomod az ENTERt. Ha jól csináltad, a bal felső sarokban megjelenik a "You have requested XY to make a party" felirat. Ekkor a másik karakternek megjelenik egy ablak, melyben vagy elfogadja, vagy nem a felkérést. Amennyiben elfogadja, a jobb felső sarokban megjelenik a nevetek egymás alatt az életetekkel. Ha nem, akkor a bal felső sarokban kapsz értesítést az elutasításról, piros betűk formájában.
A partyban összesen 5 karakter szerepelhet egyszerre, ezek bármilyen összetételben lehetnek különböző karakterek, azonban érdemes minél különbözőbbet összehozni, mivel nagyobb az exp rate, ha nincs egyforma tag a csapatban.
Ha partyban vagy és csak a party tagokkal szeretnél beszélgetni, ezt megteheted a következő módon: lenyomod az ENTERt, majd az üzeneted elé beírod a ~ jelet, és csak utána írod az üzenetet. Ha jól csináltad, akkor az üzeneted kék háttérrel jelenik meg. Ez az üzenet hasonlóan a whisperhez más térképen is látszik, nemcsak a közvetlen közelben.

Guild készítése és chatelés a guildben

A guild készítéséhez legalább 100, más szervereken akár 200 szintű kell, hogy legyél. Amennyiben megvan ez a szinted, menj Daviasba és klickelj a Guild Master nevű NPC-re. Meg fogja kérdezni, hogy akarsz-e guildet készíteni, amennyiben igen, akkor megkér, hogy írj be egy Guild nevet, melynek legalább 4 karakternek kell lenni, valamint elkészítheted a Guild emblémát. Amint végeztél te leszel a Guild Mastere az új guildednek.
Ahhoz, hogy ebbe a guildbe tagok is legyenek, be kell, hogy lépjenek másik. Ezt úgy tehetik meg, hogy az adott guild Guild Mastere mellé állnak és rámutatnak, majd az ENTER lenyomása után beírják a /guild parancsot, majd ismét ENTER. Ha jól csináltál mindent, akkor a Guild Masternél megjelenik a kérés, aki azt elfogadhatja, vagy elutasítja. Amennyiben elfogadja, akkor az új guild tag feje felett a neve kiegészül a Guild nevével.
Amennyiben a guild tagokkal szeretnél beszélgetni, ezt hasonlóan a party üzenetekhez megteheted a guildben is, csak az ENTER lenyomása után a @ jelet kell beírni, majd az üzenetet. A guild üzenetek zöld háttérrel jelennek meg.
A Guild Mastereknek van egy további lehetőségük is ezzel kapcsolatban, mégpedig hasonlóan az admin üzenetekhez, csak zöld színben, egy üzenet kiküldése, ez pedig a @> parancskód és üzenettel működik.

Kereskedés és whisper (személyes "privát" chat)

Ahhoz, hogy bárkivel kereskedhess, közvetlen mellé kell állnod, rá kell mutatni, majd az ENTER lenyomása után a /trade parancsot beírni és újra ENTERt ütni. Ha jól csináltad, a kereskedő partnernek megjelenik egy ablak, melyben elfogadhatja a felkérést, vagy elutasíthatja. Amennyiben elfogadja, az inventoryd megnyitása mellett egy osztott képernyő jelenik meg, melynek az alsó részébe te pakolhatod bele az eladni kívánt dolgokat, a felső részében pedig a kereskedő partner ellenértéke jelenik meg. A kereskedés chaten belüli megegyezés valamint az ellenérték átadásával történik és az OK gombra kattintva lehet elfogadni.
Amennyiben nem akarsz kereskedni, de valaki folyamatosan ezzel zaklat, erre van egy nagyon jó módszer, hogy ezt megakadályozd, az ENTER leütése után be kell írni a /re off parancsot, majd ENTERt kell ütni. Ennek a parancsnak a hatása, hogy minden bejövő kérést, úgymint trade, whisper, guild, war, duel, party letilt és minden esetben azonnal elutasítja a kérést, így neked semmilyen ablak nem jelenik meg, amivel foglalkozni kellene.
Ennek a parancsnak van egy ellentételezése is, mely visszakapcsolja a kérések elfogadását, ez pedig a /re on parancs.

A whisper, vagy személyes chat akkor tesz jó szolgálatot, ha privát szeretnél valakivel beszélni, és nem akarod, hogy azt más lássa. Ez a funkció ugyanúgy több térkép távolságból működik, mint a party chat, vagy a guild chat.
Ha valakivel whisperelni szeretnél a következőképpen teheted meg: leütöd az ENTERt, majd nyomsz egy TABot és ahol a TAB után van a kurzorod, beütöd a pontos nevét annak, akinek whispert akarsz küldeni (figyelem, nagyon fontos, hogy pontosan írd be a nevet, különben nem működik). Ha beírtad a nevet, újra TABot kell ütni, és máris írhatod az üzenetet. Ez az üzenet sárga háttérrel jelenik meg a chat ablakban, így könnyen megkülönbözteted a más chatektől.
Úgy, mint a /re off, a whispernek is van ki be kapcsoló parancsa, mely azonban nem minden szerveren működik. Ez a parancs a /whisper off valamint a visszakapcsolása a /whisper on.

Egyéb parancsok

# = amennyiben azt szeretnéd, hogy az üzeneteid hosszabb ideig látszódjanak, akkor írd be az üzeneted elé (pl.: #JOLt veszek) és sokkal hosszabb ideig lesz a fejed felett, mint egyébként.
/<Item pontos neve> = Ha jól írtad be, akkor információkat kaphatsz az adott itemről (pl.: /Dragon Armor) Figyelni kell a kis és nagybetűkre, valamint a tökéletes leírásra, mert ha csak 1 betűt is elírsz, akkor már nem fog megjelenni semmi.
/# <üzenet> = ezzel a paranccsal úgynevezett makrókat hozhatsz létre, mégpedig úgy, hogy a # helyére 0-9 -ig egy számot írsz be. Nagyon hasznos, ha sokat használsz egy bizonyos szöveget, mondjuk LOL (pl.: /3 LOL, ebben az esetben ha ALT+3 kombinációt leütöd, állandóan ezt fogja mondani a karaktered)
/duel = ezzel a paranccsal személyes harcot indíthatsz egy másik karakter ellen.

Teleport parancsok

Amióta az M gomb működik a játékban, igazán ennek nincs jelentősége, de ha olyan szerverre kerültök, ahol ez nem menne, akkor a /move <térkép neve> parancsot kell használni, ahol a térkép neve pontosan az a név, ahova menni szeretnél. Szerverenként ebben lehet eltérés (pl.: Davias gyakran Devias, és van ahol megkülönböztetik a kis és nagybetűt, de van ahol nem, valamint találkoztam már rövidítéssel is, mint pl.: lorencia helyett lor)

Guild War

Szándékosan hagytam a végére a Guild War parancsot, mivel úgy vettem észre, hogy sokan ennek a parancsnak nem értik a mibenlétét.

Működése:

/war <guild neve> = amennyiben te egy Guild Master vagy, akkor indíthatsz háborút egy másik guild ellen, mégpedig ezzel a paranccsal. Amennyiben az ellenfélnek kiszemelt guild Guild Mastere fent van a szerveren, akkor egy ablakot kap, melyben elfogadhatja, vagy elutasíthatja a felkérést. Elfogadás esetén megkezdődik a harc a két guild között.

/battlesoccer <guild neve> = Foci, melyet stadiumban játszhattok. Ez is egy guild guild elleni harc, melyet 5vs5 csapatokban kell játszani. A játékmenet a következő: 5-5 guild membernek el kell mennie stadiumba, ott az azonos guildbol való 5 ember csinál egy partyt, majd az egyik party leader beírja a /battlesoccer <másik guild neve> parancsot, és azonnal a focipályán találjátok magatokat.
A játék lényege 100 pont elérése, melyet a labda kapuba ütésével (20 pont) valamint a másik játékosok megölésével (1 pont) lehet elérni. Javaslom a labda löködését, mivel az izgalmasabb is, meg több pontot is ad.

Iratlan szabályok, melyeket illik betartani:

1. Illik előre megállapodni a részt vevők számában, ugyanis ha az egyik oldalon vannak ketten, a másikon meg huszan, akkor az nem éppen fair módon zajlik.
2. Előre szokás kiválasztani a helyet, mely lehet Arena, vagy bármely másik térkép, aréna ebből a szempontból előnyösebb, mert akkor ugyanoda spawnol vissza a harcos, míg más pályákon általában a városba kerül vissza.
3. Amint elindult a harc, mindig illik hagyni lehetőséget arra, hogy a másik halál után felkészülhessen a támadásra, vagy legalább a védekezésre, és határozottan nem fair, ha pl egy város mellett a kijárati kapuba állok, és amint kilép, azonnal lekaszabolom.
4. A guild war szórakozásnak lett kitalálva, és nem az agresszió kiélésére, vagyis csúnya beszéd határozottan tilos. Tökéletes nézeteltérések kultúrált lezárására, de csak abban az esetben, ha mindkét guild partner ebben.
5. A végén a nyertesnek nem illik becsmérelni, lefitymálni a vesztest, és a vesztesnek sem illik csalással illetni a nyertest.

 

Az alábbi parancsok nagy része a D billenyüvel felhívható parancs ablakból is elérhető. A parancsok beírása az Enter gomb lenyomása után (üzenet ablak) írható be.

 • /party: Party kezdeményezése egy másik játékos felé.
 • /guild: Csatlakozás egy Guild-hez.
 • /trade: Trade kezdeményezése egy másik játékos felé.
 • /vault <láda száma>: Extra tároló-ládák megnyitása. (max. 3, 0-eredeti)
 • /request : Kezdeményezések megtagadása/engedélyezése.
 • /duel: Duel (párbaj) kezdeményezése egy másik játékos felé.
 • /guildwar: Guild-háború kezdeményezése egy másik Guild felé.
 • /battlesoccer: Guild kihívása futball-háborúra, a Stadiumba.
 • /addstr <pont>: Pontok hozzáadása a Strenght-hez. (max 100 pont!)
 • /addagi <pont>: Pontok hozzáadása az Agility-hez. (max 100 pont!)
 • /addvit <pont>: Pontok hozzáadása a Vitality-hez. (max 100 pont!)
 • /addeng <pont>: Pontok hozzáadása az Energy-hez. (max 100 pont!)
 • /addcmd <pont>: Pontok hozzáadása a Command-hoz. (csak DL)
 • /marry: Házasodás kezdeményezése.
 • /accept: Házasodás elfogadása.
 • /find: Házastárs követése.
 • /warp: Házastárs hívása.
 • /divo: Válás kezdeményezése.
 • /accdivo: Válás elfogadása.
 • /fdivorce: Válás kikényszerítése.